Esittely

Olemme kasvattaneet ylämaankarjaa vuodesta 2011. Tilalla on 60–70 eläimen karja, joka laiduntaa ulkona ympäri vuoden. Talvilaitumet ovat suojaisia metsälaitumia, joissa on katos ja sulana pysyvät vesikupit. Kesällä karja laiduntaa isoilla nurmilaitumilla.

Rotu on hidaskasvuinen. Sonnit menevät teuraaksi 2-3 vuoden ikäisinä. Ylämaankarjamme syövät nurmirehua. Kauraa käytämme herkkuna ja apuna kesyyntymisessä. Liha on mureaa, lyhytsyistä, vähärasvaista ja maukasta johtuen luonnollisesta ravinnosta, hitaasta kasvusta ja vapaasta liikkumisesta.

Eläimien kanssa tärkeää on rauhallinen ja kunnioittava kohtelu. Ylämaankarja on aika säyseää ja emot varsinkin ovat kesyjä, paitsi poikima aikoina. Meillä vasikat vieroitetaan vasta joulukuussa ja siihen saakka ovat emojen kanssa yhdessä. Poikimakausi ajoittuu huhtikuusta heinäkuun alkuun. Kesäsin lehmien kanssa laiduntaa siitossonni.

Meillä menee noin 1 eläin kuukaudessa teuraaksi. Eläimet viedään omalla karjakärryllä pienelle teurastamolle n. 40 km päähän. Teurastamo mitä käytämme raakakypsyttää lihan ruhona, joka tuo mureamman lopputuloksen lihaan. Me haemme lihat pakattuina ja pakastamme lihat tilamyymälässä omalla pakastavalla pakastimella. Meillä on myös 0-kaappi mureutusta varten. Kaikki tuotteet myydään pakastettuina.

Sukupolvenvaihdos on tilalla tehty 1.3.2022 ja tilaa pitävät Kaisa ja Matti Franssi. Perheeseen kuuluvat myös pojat Vilho ja Oiva. Tilalla lehmien lisäksi on koira, kolme kissaa ja kaksi hevosta.

Tervetuloa tutustumaan ja tekemään ostoksia!